Tahad suveks saledaks saada?

märts 27th, 2013

Category: Artikkel

Tahad suveks saledaks saada?

Kõigepealt teeme selgeks sellise asja – võlunippe pringi pepu või traksis lihaste saamiseks pole. Kaalulangetamine on eelkõige aastaringne protsess, mitte paarikuuline projekt.

Vaata kriitiliselt üle oma söögilaud

Olen märganud, et inimesed aktiviseeruvad oma tervise eest hoolitsema kolm korda aastas – kõigepealt septembris, kui suvi läbi on grillitud ja küllap ka humalatorbikut kallutatud, siis jaanuaris, kui on vaja hakata lunastama uue aasta lubadusi ning lõpuks märtsis, kui esimene päike sulatab hangi ning rannahooaeg pole enam mägede taga.

Ja soov oma keha trimmida pole ainult naiste trend, vaid üha rohkem tuleb selle sooviga mu jutule mehi. Siinkohal julgustan ka eakamaid inimesi julgelt trenni tulema ning sportima, sest näiteks Lääne-Euroopas on 70% jõusaali klientidest keskealised ja vanemad, aga meil peetakse jõusaali millegipärast noorte pärusmaaks. Ometi sobib mõõdukas oma lihaste eest hoolitsemine kõigile vanuserühmadele.

Millest ikkagi alustada, et keha suveks vähegi paremasse vormi saada ning kuumal suvepäeval rannas ringi liikudes ennast mõnusalt ning enesekindlalt tunda? Esimese asjana soovitan kriitilise pilguga üle vaadata oma toidulaud ning teha korrektuure oma söömisharjumustesse. Nimelt on paljudel kombeks hommikuti kaua magada ning jätta selle luksuse nimel vahele hommikusöök. Lõunaks on aga nälg teinud oma karmi laastamistöö ning siis ahmitakse sisse kõike, mis taldrikul just ei liigu, krooksu või sisise. Rääkimata õhusöögist, kus pahatihti toimub omamoodi käegalöömine.

Mõeldakse, et kui trumm on läinud, mingu ka pulgad ning pärast sellist hingelist murdehetke ähvardab külmkapi uks lausa hingedelt maha kukkuda selle meeletu teleri ja kapi vahel käimise pärast. Tegelikult peaks just õhtusöök sisaldama kõige vähema kaloreid, aga meil on paraku vastupidi.

Suurenda koormusi tasapisi

Kui oma toitumisharjumusi on korrigeeritud ja silmadega söömist vähendatud, tuleks tasapisi suurendada igapäevast liikumist. Alustada kasvõi värskes õhus kõndimisest või kui ilmad paremaks lähevad, jalgrattaga sõitmisest. Suurekaalulistel inimestel ma kohe sportmängudega tegelemist ei soovitaks, sest squashi või korvpalliväljakul nõutavad kiired liigutused koormavad liigeseid ja tõstavad vigastuseohtu. Pigem oleks soovituseks liikvele minna samm-sammult, püstitada reaalsed eesmärgid ning neid ka kohusetundlikult täita.

Inimesel, kes pole varem eriti aktiivselt sportinud, piisab toitumise samaks jätmisel nädalas umbes kolmest treeningust, et langetada mõistlikult kaalu. Mis tähendab mõistlikult?

Reaalne võimalus tervislikuks kaalulangetamiseks on pool kilo nädalas. Kokku tasuks lugeda näiteks suveni jäänud nädalad ning püstitada endale kaalulangetamise osas reaalsed ülesanded.

Üksi suure õhinaga treenima asudes on oht teha oma tervisele liiga, seepärast oleks mõistlik konsulteerida mõne spetsialistiga, et ennetada tekkivaid ohtusid. Kuna ühtäkki sportima ja suveks vormi saada püüdva inimese organism pole harjunud koormustega, siis on võimalus, et lihtsalt süda ei pea sellisele vatile vastu. Omast kogemusest võin öelda, et pole sugugi haruldane vaatepilt, kui treenimata inimesel läheb poole trenni pealt nägu valgeks ning pilt kipub taskusse. Tekib minestusehoog, sest aju verevarustus on häiritud. Sellepärast ongi väga oluline, et suveks treenimist alustataks tasapisi, mitte kohe sooviga kogu maailma soojaks kütta.