Soovitused jaanipäevaks

märts 27th, 2013

Category: Artikkel

Soovitused jaanipäevaks

Sparta spordiklubi jõusaalitreeneri Argo Aderi sõnul tasuks Jaaniõhtul lõkke ääres kahe suupoolega liha vitsutamise asemel kaaluda hoolikalt, mida suhu pista ja millal pausi pidada. Kuidas siis hoiduda eestlaste vaat et rahvusprobleemi – Jaaniõhtu traditsioonide järgimise sirmi all toimuva meeletu ülesöömise eest?
Argo Aderi sõnul tasuks juba poes lookas riiulite vahel kompassita ringi orienteerudes tõsiselt kaaluda, mida Jaaniõhtul sõpradele-tuttavatele lauale panna, et aasta valgeimast ööst ei tuleks organismile kurnavat kogemust.
Rasvast tilkuvate sardellide ning pekist nõretava sealiha asemel oleks mõistlik valida menüüsse midagi kergemat. Looma-, linnuliha või hoopiski unustustehõlma vajunud vana head kala. Eriti tore, kui see on ise tiigist, järvest või merest kinni püütud – saab sõprade ees kalanäksimise juurdes ka uskumatute kalamehejuttudega kelkida. Et kuidas veelgi vingemad purikad napilt minema ujusid ning mismoodi te juba peaaegu tõmbasite kaldale sellise kalagulliveri, kelle silm on Marek Morozovi rusika suurune ning kes kindlasti oma lihaseid kalade jõusaalis on trimmimas käinud. “Fooliumis tehtud kala on tervisele äärmiselt kasulik, sealt saad kätte kõik vajalikud Omega-3 rasvhapped,” soovitab Argo ning kinnitab, et järgib kindlasti ka ise neid põhimõtteid.

Liha kõrvale ka puu- ja juurvilja

puuviljadEestlastel on iidne vanasõna: võta pits ja pea aru. Sama kehtib ka söömise kohta: mõtle ikka enne hästi läbi, mida hammaste vahelt sisse kühveldad.
Argo manitseb pidulisi unustama ainult lihasöömise, vaid lisama taldrikule kindlasti ka puu- ning köögivilju. Miks mitte ka seeni. “Liha on seedimisele väga raske, seevastu tomat ja kurk ei koorma suure veesisalduse tõttu niipalju kõhtu,” jagab Argo enda peal läbiproovitud toitumisnippe, nagu Kihnu Virve pärast langevarjuhüpet elutarkusi.
Aderi nõuandenurgas leidub veel soovitus nendele, kelle ainsaks liikumiseks on piltlikult öeldes lihakatla juures uue seakintsu järel käimine. “Kui oled taldrikul tühjaks söönud, siis enne uue portsu toomist pea kindlasti umbes 20 minutiline paus. Selle ajaga jõuab info ajju, et kõht on täis ning tühja kõhu tunne leevendub,” selgitab Argo ülikooli füsioloogialoengutes ajuskanneeringu tulemusi tutvustava peatüki materjali.
Tõepoolest, enne, kui asud taldrikule järjekordset lihamäge ammutama, mis on kohati kõrge nagu Munamäe torn, pea hoogu ja kasvõi jaluta natukene. Argo soovitabki Jaaniõhtul sõnajalaõite otsimise ning joomise-söömise kõrval kindlasti natuke liikuda. Et sammal selga ei kasvaks ning kõht liiga ei teeks. “Liikumine ei tähenda just üle lõkke hüppamist,” manitseb ta uljaspäid mitte mängima Jaaniõhtul Jaak Uudmäed või Erki Noolt. juurviljad

 

 

 

 

Vanad seltskonnamängud ausse!

Kindlasti oleks mõistlik aga pööningult alla tuua ja tolmust puhtaks pühkida vanaemade seltskonnamängude raamat, mille lehekülgedelt võiks leida inspiratsiooni põnevateks tegevusteks. Köieveost ja munakandmismaratonist kuni luuaviske võistluseni. “Käi ja jaluta kasvõi naabrite juurde ning vaata, mida nemad teevad,” tõmbab Argo mustkunstniku kombel oma nõuandekübarast välja uue jänese.
Aga mis Eesti Jaanipäev see ilma õlle-veinita on?, võivad pahasemad traditsioonide kummardajad siinkohal küsida. Siiski-siiski. Selle asemel, et ennast kusagil kuuse all pildituks kammida, suguseltsiga tülli minna ning kukeseentega hommikuni võidu magada, tasuks piiri pidada ka selle va hundijalavee ning muu alhokholi manustamises. “Soovitaksin õlle-veinikõrvale juua kindlasti palju vett, sest organism vajab seda,” ütleb Argo ning soovitab kaloraaži vähendamiseks isegi lahjendada veini puhta veega. “Küllap veinisõbrad tahaksid mind sellise soovituse eest maha lüüa,” muheleb ta.

image001

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuidas hoiduda aasta valgeimal öö ülesöömisest?

Argo Aderi Jaaniõhtu soovituste TOP 5

1. Väldi rasvast toitu, unusta sardellid ja pekised lihakamakad.
2.Kala ei vea kunagi alt. Ei Puškini muinasjutus soove täitvast kuldkalakesest, ega ka eestlaste jaanilaual. Piki menüüsse kindlasti seeni, puu- ja juurvilja. Korralik salat lisab taldrikult vastuvaatavale vaatepildile rohelust ning mõjub kõhule karastavalt.
3.Sega veini veega – paraneb maitse ning väldid üleliigseid kaloreid.
4.Jaluta Jaaniõhtul naabrimehe poole, kasvõi tuletikke laenama. Aga mäleta kindlasti ka koju tagasi tulla.
5.Pühi tolm vanaemade seltskonnamängude raamatult ja üllata sõpru-tuttavaid näiteks luuaviske võistluse korraldamisega.