Oled see , mida sööd

veebr 27th, 2013

Category: Artikkel

Oled see , mida sööd

Sparta jõusaali peatreener Argo Ader (40) sööb hommikusöögiks kaheksast munast tehtud omleti ning hoiab oma immuunsussüsteemi korras 25 erineva vitamiinitableti manustamisega. Missugune nägi välja Argo päev 1. oktoobril 2010?

7.45 Kui ma just hommikusse vahetusse tööle ei lähe, ärkan natuke enne kaheksat. Et hommikusöök on päeva alustala, hoolitsen selle eest, et toitu oleks piisavalt. Joon ühe 700 milliliitrise proteiinijoogi ning valmistan ise süüa. Tavaliselt teen kausitäie putru mee ja pähklitega, ning 6-8 munast omleti singi ja juustuga.

Toidu kõrvale võtan umbes 25 erinevat vitamiinitabletti,  küüslaugutablette ja antioksüdante, et immuunsussüsteem oleks tugev. Sellise tabletihulga söön ära kolm korda päevas.

8.30 Võtan kaasa oma koera ja lähen väikesele jalutuskäigule. Meil on peres väike King Charlesi spanjel, kelle nimi on paberite järgi Beauty Queen, aga keda me kutsume Stefiks. Ta on meil tõukoer – Eesti, Läti ja Leedu võistluste tšempion. Hoolitseme ta eest kõik, aga oma peremeheks on ta võtnud minu abikaasa.

Koerast olime ammu unistanud, aga otsisime õiget tõugu. Sellist, keda oleks võimalik reisidele kaasa võtta, kes oleks seltsiv ja ei hauguks. Jalutuskäigu pikkus sõltub väga palju ilmast – kui ikka sajab vihma, lasen ta lihtsalt meie maja aeda.

9.30 Vaatan üle oma meilid ja vastan neile. Kirju saadetakse mulle üsna sageli – põhiliselt küsitakse spordivaldkonda kuuluvaid erinevaid küsimusi, aga ka toitumisnõu. Püüan kõigile vastata.

11 Järgmine söök. Pakk kohupiima, mett, pähkleid ja 1 banaan – valmistun niimoodi varsti algavateks treeninguteks.

12 Käin oma esimeses klassis õppival pojal koolis järel. Hommikul viib poisi kooli minu abikaasa, aga tagasi toon ta – kui vähegi võimalik – mina. Pojal pole koolis lemmiktunde välja kujunenud, isegi vahetund pole ta soosik. Ta vajab pisut harjumist, meelsamini istub ta kodus ja mängib arvutimänge või käib jalgpalli trennis.  Võimalusel proovin temaga ka õues korvpalli mängida – see meeldib meile mõlemale.

13 Mul on broneeritud aeg juuksurisse, et valmistuda õhtul algavaks Kanal 2 sünnipäevaks. Olen pool elu olnud kiilakas – oli hea ja mugav tunne, ei pea juukseid kammima. Juuksed kasvatasin pähe alles siis, kui hakkasin 2004 aastal  tegelema kulturismiga. Enne seda mängisin üsna tõsiselt võrkpalli, 14 aastaselt läksin juba Harju KEK-i meestega koos treenima – Harju KEKi võrkpallimeeskond oli 80-nendate aastate alguses kõva sõna. Võrkpallikarjääri lõpetasin pärast õlaoperatsiooni ja hakkasin käima jõusaalis.

13.45 Söön paki kodujuustu, et nälga peletada.

14 Lähen Spartasse, kus mind ootab ees päeva esimene personaaltreening. Hea ilmaga, nagu täna, meeldib mulle tööle sõita tsikliga – mind paelub kiirus!  Tööpuudust pole, sest inimesed on saanud oma tervise hoidmise osas teadlikumaks ning teavad, et rahaga pole midagi peale hakata, kui tervist pole. Personaaltreeneri abil teevad nad jõusaalis harjutusi õigesti. Paljude klientidega tekib aastaid kestev järjepidev treeningsuhe. Minu juures käivad nii naised kui ka mehed täiesti erinevates vanustes. Praegu treenin näiteks ühte 13-aastast poissi, kelle vanemad tõid ta minu juurde, et saada teda aravuti tagant ära treeningule. Trenn treeneriga on riskivaba tegevus – kaalun ja mõõdan kõik ära ning aitan valida õigeid koormusi.

Samas on minu juures käinud ka pensionieelikud. Tunnistan, et huvitavam on tegeleda vanemate inimestega, kes on tänulikud ja positiivsed.

Personaaltreeningud võtavad üsna tühjaks, päevas jaksab neid teha kõige rohkem 3 trenni.

15 Algab mu enda treening. Kõigepealt joon taas valgušeigi, mis annab treeninguteks ehitusmaterjali. Kuna esinen hästi palju erinevate loengutega,  siis pean hoolitsema selle eest, et mu keha oleks heas vormis – see annab sõnadele kaalu. Samas olen märganud, et mu keha nõuab trenni – kui jätan treeningu vahele, tekivad juba süümepiinad.

Ise alustasin kulturismitreeninguid omal ajal sooviga jäädvustada oma nime kulturismi ajalukku – et teeksin vähemalt ühe võistluse ise kaasa ja saaksin kunagi lastelastele öelda, et vanaisa oli kunagi nii heas vormis. Juba oma esimesel võistlusel 2004. aastal tulin Ott Kiivika järel meeste kulturismis +90 kaalukategoorias teisele kohale.

16 Tavaliselt kestab mu treening poolteist tundi, aga täna teen lühemalt, sest algab mu tööpäev jõusaali peatreenerina. Olen täna õhtuses vahetuses. Mu põhiülesanne spordiklubis ongi treenijatele õigete soorituste ettenäitamine ning nende küsimustele vastamine. Ega inimesed ise väga aktiivsed ole, pigem pead ise neid juhendama ja suunama. Hooldan ka jooksvalt trenažööre – vaatan, kas on vaja midagi õlitada või parandada.

18 Täna pean Spartasse kogunevatele jalgratturitele loengu nende jõusaalitreeningu spetsiifika kohta. Üldiselt meeldib mulle loenguid pidada – eriti kui kuulajad tulevad kaasa ja on aktiivsed.  Mind kutsutakse üsna palju erinevatele üritustele kõnelema ja löön nendel ka kaasa – ma lihtsalt ei oska öelda ei. Pigem rebin ennast mitmeks tükiks, aga teen kõik lubatud asjad ära. Proovin ikka aeg-ajalt mõne nalja loengusse sisse pikkida, et rahvast paremini kaasa mõtlema saada. Kõige põnevamad on muidugi toitumisloengud – olen märganud, et inimesed ei tea toitumispõhimõtetest tegelikult mitte midagi. Olen siis neil öelnud toitumise raudreegli – oled see, mida sööd. Kui sööd sardelle, oledki sardell.

18.30 Pärast loengut kinnitan Sparta kohvikus keha. Võtan 200 grammi kanafileed või veiseliha, koti riisi, juurvilju ning astelpajumahla.

20 Pärast tööpäeva kiirustan stuudiosse, kus toimub Kanal 2 sünnipäev. Seal on hea kohata tuttavaid inimesi, sõlmida uusi suhteid ning olla nö. pildil. Oletan, et mind on kutsutud sinna omaaegse „Tantsud tähtedega“ saate võitmise puhul. See saade tõepoolest muutis mu elu – läksin sinna sportlikust huvist, et vaadata, kas saan sellega hakkama. Kaamerahirmu mul polnud – olin ju 3 aastat hommikuti Terevisioonis olnud – pigem pelgasin, et mis saab, kui sammud otsesaates sassi lähevad. Mu lemmiktantsudeks olid quickstep, rumba ja aeglane valss. Täna ma küll enam sellesse tantsusaatesse ei läheks – mul poleks enam sellist aega ja tahtmist ennast 3,5 kuud pühendada ainult tantsimisele. See on meeletu töö. Aga vaatan saadet ka tänavu  – oskan nüüd kõrvaltvaatajana hinnata, kuidas tantsud välja tulevad.

Tags: